Βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής

Ο ελαιόκαρπος αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής «Μεσογειακής διατροφής», την οποία η UNESCO ένταξε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Η Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, καθώς και σε ελαιόλαδο και ελιές έχει συσχετισθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Οι επιτραπέζιες ελιές και γενικά τα προϊόντα ελιάς περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις πολύπλοκων φαινολών, οι οποίες διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα.

Ξεχωρίστε ένα προϊόν που ξεχωρίζει

Στο εμπόριο κυκλοφορούν συσκευασμένες ή χύμα (olive bars) όλοι οι εμπορικοί τύποι των ελληνικών επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς.

Ξεχωρίστε τις βασικές ποικιλίες και απολαύστε κάθε μία από αυτές, ανάλογα με τη στιγμή, τη διάθεση, το φαγητό ή και σαν σνακ. Στη διάθεση του καταναλωτή υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιτραπέζιων ελιών.

Γεμιστές, εκπυρηνωμένες, σε ροδέλες, αρωματισμένες με μάραθο, εστραγκόν, φλούδες λεμονιού, ξιδάτες, μαριναρισμένες, ακόμη και πάστα ελιάς.

Ελιά, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας

Η ελιά, ένα κατ’εξοχήν μεσογειακό δέντρο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χώρες της Μεσογείου από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Έχει σημαδέψει με τη μακραίωνη παρουσία της, όχι μόνο το τοπίο, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση και τον πολιτισμό στις χώρες που καλλιεργείται.

Η ανάδειξη της ελιάς ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας στη σύγχρονη μαγειρική με σημαντικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, προϋποθέτει τη σωστή παραγωγή και συσκευασία αυτού του φυσικού και παραδοσιακού προϊόντος.

Οι επιτραπέζιες ελιές σκέτες σαν απεριτίφ, σε ωμές σαλάτες, ακόμη και σε μαγειρευτά φαγητά δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στο τραπέζι μας.

Τυποποίηση και διασφάλιση ποιότητας

Η ελιά παρασκευάζεται μέχρι σήμερα με τον πιο φυσικό τρόπο. Ωριμάζει στο ελαιόδενδρο και στη συνέχεια εκπικρίζει σε άλμη (αλάτι & νερό), ακολουθώντας τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης. Φτάνοντας στο τραπέζι μας, έχει περάσει από συνεχείς και αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους οι οποίοι ξεκινούν από τον ελαιώνα, την πρώτη διαλογή και ολοκληρώνονται με τη συσκευασία, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών της.

Οι μεταποιητικές, τυποποιητικές, εξαγωγικές μονάδες επιτραπέζιων ελιών εξασφαλίζουν στους καταναλωτές εγγυημένη και σταθερή ποιότητα, με την εφαρμογή κανόνων για την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων.